.

Banca Centrală Europeană (BCE) nu va înăspri politica monetară pentru a contracara inflația deoarece creșterea accelerată a prețurilor înregistrată în ultimele luni este un fenomen temporar care se datorează aproape în întregime majorării prețului petrolului, a declarat președintele BCE, Mario Draghi (foto), ca răspuns la solicitările adresate BCE să reducă stimulentele, informează Reuters, citata de Agerpres. Relansarea economică în zona euro se consolidează, dar există în continuare probleme pe piața muncii, creșterea productivității este modestă, iar riscurile rămân orientate în jos, a declarat Mario Draghi cu ocazia unei audieri în comisia economică a parlamentului European.
 
"Sprijinul oferit de măsurile noastre de politică monetară este în continuare necesar dacă vrem ca rata inflației să se apropie de obiectivul nostru cu suficientă încredere și într-o manieră sustenabilă. Strategia noastră de politică monetară prescrie ce trebuie să facem și nu să reacționăm la evoluțiile punctuale sau la creșterile temporare ale inflației. De acea continuăm să ne uităm dincolo de modificările în rata armonizată a inflației dacă credem că acestea nu afectează în mod durabil perspectiva pe termen mediu pentru stabilitatea prețurilor", a spus Draghi.
 
În luna ianuarie 2017, rata anuală a inflației în zona euro a până la 1,8%, de la 1,1% în luna decembrie 2016, și este posibil ca în lunile următoare să treacă peste obiectivul țintă al BCE, care vrea să mențină creșterea prețurilor aproape de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. În schimb, inflația de bază, care exclude elementele volatile precum prețurile la energie și alimente, este în continuare scăzută, iar Draghi a atras atenția asupra tendințelor de bază ca un motiv principal pentru continuarea suportului monetar. 
 
"Până acum presiunile privind inflația de bază rămân limitate și sunt așteptate să crească doar treptat în perioada următoare", a spus președintele BCE.
 
Comentariile lui Mario Draghi sugerează că o încetare a achizițiilor de active ale BCE nu va fi adoptată în lunile următoare. În luna decembrie BCE a lăsat nemodificată dobânda de referință și a subliniat că va continua să cumpere, lunar, active în valoare de 80 de miliarde de euro până în luna martie, urmând ca ulterior mărimea achizițiilor să fie redusă la 60 de miliarde de euro pe lună până la finele acestui an.
 

Popoviciu: RCS&RDS se pregateste pentru 5G. Nu e doar un upgrade de retea, ci un intreg ecosistem

Digi Mobil lanseaza serviciile Voce 4G (Volte) si Voce Wi-Fi (VoWiFi)

Decebal Fagadau: Constanta inaugureaza un prim proiect pilot smart city

Majoros, CEO Telekom: Ne pare rau ca am castigat proiectul RoNET, ne aduce pierderi financiare

Ovidiu Ghiman, Telekom: De 8 luni, proiectul RoNET este blocat. MCSI nu face receptia lucrarilor.

Primul demo live 5G din Romania si Europa de Sud-Est - Telekom Romania & Ericsson

5G will allow Industrial Internet development

Orange aniverseaza 20 de ani in Romania, pregateste 5G si lanseaza Orange Fab pentru startup-uri

Q&A dupa demonstratia Orange Romania 5G