.

O nouă declarație semnată de organizațiile care reprezintă startup-urile din statele membre ale Uniunii Europene din Europa Centrală și de Est și în Balcanii de Vest conturează angajamente concrete de stimulare a potențialului regional de dezvoltare și al antreprenorilor activi în aceste zone. Cu această ocazie, Mariya Gabriel (foto) - Comisar European pentru Economia Digitală și Societate, a declarat: ”Sunt deosebit de încântată să găzduim ediția de anul acesta a Startup Europe Summit în Sofia și că punem un accent deosebit pe Europa Centrală și de Est și pe regiunea Balcanilor de Vest. Summit-ul s-a remarcat prin discuții inspirate și idei inovatoare pentru a conecta potențialul, dinamismul și creativitatea startup-urilor din aceste zone cu inițiativele și politicile UE. Un exemplu pertinent este Agenda Digitală pentru Balcanii de Vest (Digital Agenda for the Western Balkans), care a fost lansată în luna iunie, în Sofia, cu scopul de a sprijini partenerii regionali în inițiativele pentru transformarea digitală și să aducă beneficii și oportunități cetățenilor și zonei antreprenoriale.”
 
În 15 noiembrie a fost semnată o declarație comună de consolidare a ecosistemului antreprenorial din industria ICT, din regiunile Europei Centrale și de Est și a Balcanilor de Vest. Declarația a fost semnată de către organizații reprezentative pentru startup-uri din țările membre ale UE, România fiind reprezentată de către Spherik Accelerator - ambasador Startup Europe în țară. 
 
 
Revoluția digitală oferă oportunități majore de creștere și inovare în ambele regiuni, care dispun de resurse importante în domeniu, cum ar fi forța de muncă cu abilități dezvoltate în industria de ICT, o comunitate puternică de startup-uri și o infrastructură în proces de dezvoltare, precum și proximitate către piețe mari de desfacere.
 
Startup-urile, în special, pot contribui la transformarea economiilor și a societăților în ambele regiuni, creând locuri de muncă de calitate înaltă. Cu toate acestea, ele continuă să întâmpine provocări care le împiedică să-și realizeze întregul potențial, cum ar fi fragmentarea eforturilor de a le sprijini, birocrația și lipsa de investiții. Prin urmare, este nevoie de un efort de cooperare pentru a îmbunătăți ecosistemele de startup-uri în ambele regiuni, pentru a crea un mediu favorabil inovării și pentru a permite întreprinderilor mici și mijlocii să se extindă și să participe la piața digitală unică a UE (EU Digital Single Market).
 
Declarația a fost semnată în cadrul Startup Europe Summit - un eveniment european anual care întrunește inovatori, investitori, factori de decizie politică, precum și alte părți de interes. În acest an, evenimentul s-a axat asupra regiunilor din Europa Centrală și de Est și a Balcanilor de Vest, și a adunat peste 500 de reprezentanți ai ecosistemului antreprenorial european, de la investitori, manageri și acceleratoare, până la reprezentanți ai autorităților europene și la jurnaliștii din zona de tehnologie. 
 
 
Diana Rusu, Director Executiv al Spherik Accelerator, semnatară a declarației, precizează: ”Regiunea Europei Centrale și de Est a fost privită mult timp ca fiind codașă în inovație, cu lipsuri și defecte, și care pierde talente și investiții, în loc să le atragă. Cu toate acestea, credem că regiunea are un potențial uriaș neexploatat, niște diamante brute care vor putea fi șlefuite mai bine în momentul în care vom crea sisteme de colaborare și parteneriate internaționale în regiune, proiecte noi cu perspective originale privind modul de abordare a provocărilor complexe din această perioadă. Rețelele de colaborare și platformele pot furniza infrastructura adecvată pentru a construi și scala afaceri și proiecte noi, drept urmare, suntem bucuroși să participăm la această inițiativă, stabilind tonul pentru alte acțiuni de susținere reciprocă.”
 
Crearea de legături puternice între diferitele hub-uri de startup-uri din statele membre ale UE din Europa Centrală și de Est și din Balcanii de Vest
 
Semnatarii Declarației vor lucra împreună pentru a crea legături mai puternice între comunitățile antreprenoriale din țările Europei Centrale și de Est și a Balcanilor de Vest, pentru a promova o colaborare mai apropiată și specializată între acestea, cu scopul de a le conecta la hub-urile mari europene, care dispun de expertiză și resurse.
 
Mai multe detalii despre rețele și activitățile acestora:
 
Contact: Krisztina Toth, Director of Corporate Affairs, Europa Media Group.
Contact Romania: Diana Rusu, Director Executiv, Spherik Accelerator.
 
Contact: Vesna.Ivanoska, General Manager, Seavus Education & Development Center.