.

Cercetătorii dintr-o echipă coordonată de francezul Laurent Lestarquit, care au creat semnalele radio folosite de sistemul european de navigație prin satelit Galileo, au fost recompensați pe 15 iunie, la Veneția, cu Premiul Inventatorului European al anului 2017, informează AFP, citată de Agerpres. "Premiul publicului" a revenit marocanului Adnane Remmal, primul finalist de pe continentul african, pentru dezvoltarea unor antibiotice "dopate" cu uleiuri esențiale, a anunțat Oficiul European al Brevetelor (OEB), care atribuie acest premiu de 12 ani.
 
Hematologul olandez Jan van den Boogaart și biochimistul Oliver Hayden au fost premiați la categoria "industrie" pentru dezvoltarea unui test sangvin informatizat pentru depistarea malariei.
 
În categoria "întreprinderi mici și mijlocii", germanul Günter Hufschmid a fost recompensat pentru inventarea unui super-burete din ceară, conceput pentru a lupta contra mareelor negre.
 
Microbiologul italian Rino Rappuoli a primit premiul pentru "activitatea de-o viață", pentru lucrările sale din vaccinuri conjugate și tratamente contra difteriei, meningitei bacteriene și tusei convulsive.
 
"Este încununarea muncii intense pe care am depus-o pentru definirea semnalelor Galileo între 1999 și 2005", a declarat pentru AFP liderul echipei recompensate cu Premiul Inventatorului European pe 2017, profesorul Laurent Lestarquit.
 
"Ne-am confruntat cu multe constrângeri", a reamintit acest cercetător de la Centrul Național de Studii Spațiale (CNES) din Franța, ale cărui lucrări au permis creșterea gradului de precizie furnizat de sistemul Galileo și asigurarea interoperabilității sale cu alte sisteme de geolocalizare, precum GPS-ul american.
 
Cu un cost de 10 miliarde de euro, sistemul Galileo numără în prezent 18 sateliți și ar trebui să devină complet operațional în jurul anului 2020, când va dispune de o rețea alcătuită din 30 de sateliți.
 
Profesorul Lestarquit lucrează în prezent la dezvoltarea unor aplicații științifice pentru sistemele de navigație prin satelit și la aplicații de poziționare precisă, cu o marjă de eroare de doar un centimetru.