.

Bursa de Valori București (BVB) și Agenția Națională de Presă Agerpres au lansat InvestingRomania.com, prima platformă informațională care pune în legătură companiile cu investitorii și analiștii. "Proiectul InvestingRomania face parte din strategia Bursei de Valori București de a construi o piață competitivă în Europa Centrală și de Est, de a îmbunătăți gradul de transparență al companiilor listate și de a atrage noi investitori pe piața locală de capital. (...) Companiile care ar putea fi invitate la platformă trebuie să îndeplinească condițiile cu privire la guvernanța corporativă, la calitatea relațiilor cu investitorii. Avem 23 de analiști care lucrează la 10 instituții ale pieței de capital. Prezența analiștilor este un semn că InvestingRomania, chiar dacă este alimentat de companiile listate, reprezintă ceva pentru investitori. Fără Agerpres nu ar fi posibilă această platformă. Cooperarea cu Agerpres a fost și va fi una de excepție', precizează Ludwik Sobolewski, CEO al BVB, cu ocazia lansării platformei.
 
La rândul său, directorul general al Agerpres, Alexandru Giboi, a precizat că InvestingRomania.com nu este un site de știri, ci unul care furnizează informații.
 
'Este foarte important atât pentru Bursa de Valori, cred, cât și pentru Agerpres, să evoluăm continuu, nu doar să fim, nu doar să știm. Important este să căutăm moduri din ce în ce mai variate și cât mai inventive de a ajunge la punctul nostru. InvestingRomania.com nu este un site de știri, ci unul care furnizează informații. Agenția a evoluat în ultimii ani. Este o recunoaștere, cred, a seriozității și a profesionalismului de care colegii mei au dat dovadă și sper să continuăm la fel. În momentul în care BVB îți cere să fii partener nu poți să zici decât 'da'. Ai o singură variantă de răspuns', a subliniat directorul general al Agenției Naționale de Presă.
 
Acesta a mai spus că parteneriatul dintre Agerpres și BVB reprezintă "o evoluție naturală a relației dintre cele două instituții".
 
Conform BVB, InvestingRomania.com include conținut relevant pentru piața de capital românească folosind patru surse de informare, respectiv știri Agerpres, analize și estimări ale analiștilor financiari, raportări curente și periodice transmise bursei, prezentări și noutăți venite de la companiile listate, precizează Agerpres.
 
În context, Mircea Ursache, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a spus că legislația românească din piața de capital va fi racordată la cea europeană, din 2019, fiind liberalizate, totodată, fluxurile de capital transfrontaliere și eliminate barierele. 'În 2019, prima piață unică europeană europeană va fi piața de capital, prin liberalizarea fluxurilor de capital transfrontaliere, prin eliminarea tuturor barierelor și printr-o racordare a întregii legislații românești la cea europeană. Practic din 2019 nu vom mai avea legislații naționale originale în piața de capital, ci o legislație unică europeană. Piața de capital românească astăzi este din punct de vedere al randamentelor dintre cele mai profitabile', a spus Ursache.
 
Referindu-se la proiectul InvestingRomania, vicepreședintele ASF a precizat că actorii din piața de capital au nevoie de informație corectă, curată și nepărtinitoare.
 
'În piața de capital astăzi ca să investești ai nevoie de informația corectă, de informația curată, nepărtinitoare și care să nu conducă la a te dirija, ci dimpotrivă, să explice, dar actul decizional al investiției să-ți aparțină ție. Cred că informația asta curată arată că în piața de capital astăzi fundamental este principiul transparenței și mai ales al egalității de tratament. Agerpres a pus la dispoziție marca seriozității, dar ce punem în această platformă este creația analiștilor de specialitate', a adăugat oficialul ASF.
 
Ludwik Sobolewski, Alexandru Giboi și Mircea Ursache au deschis ședința de tranzacționare din 11 aprilie sunând clopoțelul.
 
Potrivit BVB, pentru ca o companie să fie selectată în proiect, BVB a luat în considerare o serie de criterii cum ar fi raportarea prin noul sistem IRIS atât în limba română, cât și în limba engleză, o bună guvernanță corporativă și acoperirea de către minimum doi analiști financiari. Cele 13 companii din avangarda pieței de capital care au aderat la InvestingRomania.com sunt Banca Transilvania (TLV), BRD — Groupe Societe Generale (BRD), Bursa de Valori București (BVB), Electrica (EL), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), SIF Banat-Crișana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3), SIF Oltenia (SIF5), Transelectrica (TEL) Transgaz (TGN).
 
Informațiile incluse în portal oferă actualilor și potențialilor investitori o imagine de ansamblu asupra acestor companii și un comparator care permite selecția acțiunilor din portofoliu pe baza a două tipuri de indicatori: de tranzacționare și financiari.
 
'Rubrica denumită 'Comentariul săptămânii' vine să ofere o perspectivă inedită asupra evenimentelor recente sau de importanță deosebită. Utilizatorii care își deschid un cont pe noua platformă au opțiunea să-și salveze setările în funcție de preferințe și să primească newsletter-ul săptămânal. Analiștii unor prestigioase companii internaționale de brokeraj fac parte din proiectul InvestingRomania.com. 23 de analiști de la 10 instituții publică rapoarte și analize pe site', mai arată BVB.
 
Informațiile publicate pe portalul InvestingRomania nu reprezintă o recomandare de investiție. Utilizatorii platformei trebuie să-și exercite propria abilitate și judecată înainte de a se baza pe acestea în deciziile lor investiționale.
 
Concomitent cu InvestingRomania.com, BVB a lansat noua versiune a portalului bursei, m.bvb.ro, optimizată pentru smartphone-uri și tablete pentru a veni în întâmpinarea cerințelor investitorilor, având în vedere că una din trei vizite pe site-ul www.bvb.ro se face de pe dispozitive mobile.
 
BVB organizează și administrează piețele reglementate de instrumente financiare la standarde europene. Aceasta a devenit societate pe acțiuni în 2005 și s-a listat pe propria piață în iunie 2010.
 
BVB este una dintre companiile incluse în indicele BET, cel mai important indice al pieței. Compania este inclusă și în alți indici locali, dar și în indici care urmăresc evoluția burselor de valori listate, precum FTSE/Mondo Visione Exchanges sau Dow Jones Global Exchanges.
 
Agenția Națională de Presă Agerpres, prima agenție de presă din România, s-a numit, de-a lungul vremii, Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română, Agenția Telegrafică Română "Orient-Radio" — RADOR, Agenția Română de Presă — Agerpres, Agenția Națională de Presă ROMPRES și, din 2008, Agenția Națională de Presă Agerpres.
 
Agerpres este afiliată la Alianța Europeană a Agențiilor de Presă (EANA) și este membru al Asociației Agențiilor de Presă din Balcani (ABNA-SE) (din 1995), iar din 9 decembrie 2013 a deținut, pentru un an, președinția ABNA-SE.