.

Categoric că țările emergente sunt o destinație din ce în ce mai atractivă pentru multinaționalele lumii, unul din motive fiind facilitățile găsite aici în materie de externalizare a serviciilor. Și pentru că puține greșeli sunt mai costisitoare pentru o companie, decât alegerea unei destinații greșite sau nepotrivite activității sale, pentru furnizarea de servicii globale, se dovedește astfel importanța strategică a deciziilor în privința proceselor externalizate.

De ce par, însă, atât de importante aceste lucruri pentru noi?
Pentru că iată, Bucureștiul a reușit să se înscrie în topul primelor 50 de orașe ale lumii cu potențial pentru procesele de externalizare, într-un clasament ce ne consolidează circuitul investițiilor străine în România. Și nu doar Bucureștiul se află în cărți, pentru că și Timișoara câștigă teren printre orașele Europei de Est (alături de Bratislava, Brno și Poznan), devenind mai competitivă decât Praga, Budapesta și chiar Varșovia.
Procesul de selecție a destinației pentru serviciile externalizate poate dura 3-6 luni, în funcție de modalitatea în care și-a gândit compania strategia pe termen lung. Procesul implică cântărirea unor variabile pentru fiecare locație avută în vedere, inclusiv infrastructura, taxele, reglementările, prezența competitorilor, deasupra tuturor situându-se calitatea și disponibilitatea forței de muncă. Iar costurile extrem de ridicate la care s-ar ajunge în cazul unui eșec în alegerea destinației concentrează și mai mult eforturile inițiale, pentru evitarea unei asemenea situații. 
Global Services a sondat mediul academic și cel de consultanță pentru a determina diferitele abordări avute în vedere atunci când se aleg destinațiile pentru furnizarea de servicii globale. S-au ales, astfel, 4 cadre de referință selectate de McKinsey Global Institute, Everest Research Institute, EquaTerra în parteneriat cu Universitatea din Michigan și Tholon. Metodologia stabilirii celor mai relevante aspecte de luat în calcul când se alege o destinație de oursourcing arată că în timp ce factorul 'cost' continuă să fie cel mai important aspect, disponibilitatea talentelor și posibilitatea de a răspunde așteptărilor și percepțiilor clientului sunt, de asemenea, factori foarte importanți în selectarea orașelor pentru externalizarea serviciilor.
Cadrul pe care specialiștii de la Tholon l-a utilizat pentru a întocmi lista Primelor 50 de orașe pentru outsourcing a examinat 6 elemente: forța de muncă, catalizatorii de business, costurile, infrastructura, profilul de risc al țării și inevitabila calitate a vieții.
Așadar, iată și recomandările profesionale făcute companiilor, ca să afle mai ușor unde pot să-și îndrepte investițiile.

Lupta a început acum să se dea nu neapărat între țări, ci între orașe
Interesant e faptul că pe lângă înscrierea Bucureștiului în Top 50, Capitala noastră se află în fruntea orașelor emergente, urmată de Santiago (Chile), Toronto, Halifax (Canada), Dalian (China), Moscova (Rusia), Ho Chi Minh  (Vietnam), Kuala Lumpur (Malaiezia), San Antonia (SUA) și Cracovia (Polonia).
Punctele forte ale Bucureștiului sunt talentele excelente în matematică și știință, capacitățile multilingve; minusurile ar fi stabilitatea politică relativ scăzută și infrastructura slabă.
Așadar, suntem considerați de americani foarte atractivi pentru testări IT, dezvoltare de aplicații și call centere multilingve.