.

Bill Gates, cofondator al companiei Microsoft, a fost ales membru al Academiei Chineze de Inginerie, subordonată guvernului, care dorește prin reînnoirea structurii sale de membri să își sporească influența internațională, relatează EFE, citată de Agerpres. În total, instituția chineză a numit 67 de experți naționali și alți 18 străini, printre care se evidențiază Bill Gates (foto), care, pe lângă cunoscuta activitate a lui în sectorul tehnologiei, deține și compania TerraPower, dedicată designului de reactoare nucleare.
 
Academia Chineză de Inginerie a subliniat că prin alegerea de noi membri caută "să promoveze schimburile și colaborarea internațională" pentru a construi o academie de "prim nivel mondial", se arată într-un comunicat.
 
Filantropul american și premierul chinez, Li Keqiang, au semnat recent un acord la Beijing în vederea unei colaborări la cel mai înalt nivel în dezvoltarea tehnologiei nucleare.
 
Prin acest acord s-a creat Global Innovation Nuclear Energy Technology, o companie comună formată din China National Nuclear Corporation (CNNC) și TerraPower, cu scopul de a completa designul unui reactor TMR, un dispozitiv care diminuează nevoia de îmbogățire și de reprocesare a uraniului.