.

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a participat anul acesta pentru prima oară la Noaptea Albă a Galeriilor, pe 6 octombrie 2017, între orele 19:00 - 01:00, invitând publicul să admire expoziția Ion Bitzan. Carte-Obiect: `79 - `97, curator Mihai Zgondoiu și lucrarea lui Gheorghe Fikl – La Grande Guerre. Peste 300 de vizitatori au trecut pragul bibliotecii, majoritatea tineri cu vârste între 25 și 35 de ani. Printre cei interesați de acest eveniment cultural deosebit s-au aflat și turiști din Franța, Germania și India. Inițiativa B.C.U. „Carol I” de a înscrie în acest proiect de amploare națională lucrările a doi reputați artiști a fost salutat cu entuziasm de către vizitatori.

Acum 100 de ani, România se pregătea să între în război. În Europa se murea deja în tranşee. Dincolo de dealuri, în spatele cimitirului din Socolari, se întrezăreşte Serbia, adică Balcanii cei nestatornici, unde anul 1914 s-a repetat dureros nu cu mult timp în urmă. Cimitirul din Socolari nu se asemenea, desigur, cu monumentele dedicate eroilor din Marele Război. Nici calul, care nu se odihneşte printre mormintele aproape părăsite, nu are măreţia din ansamblurile statuare care, în varii locuri din lume, amintesc de moartea în război a milioane de animale. Pare mai degrabă unul dintre acei cai care, supravieţuitori norocoşi ai marelui măcel, au fost reconvertiţi la muncile domestice. Din pictura lui Fikl despre Marele Război ajunge la noi o parabolă despre ce rămâne din umanitate după ce inutilitatea războiului a fost denunţată odată cu dezgolirea lui de retorica eroismului de recuzită.

Expoziția eveniment Ion Bitzan cuprinde cele mai relevante 45 cărți-obiect ale artistului, create între anii 1979 și 1997. De la hârtie manuală, gravură, însemnări caligrafice, la desen, colaj și papier mache, instalațiile și obiectele create de Bitzan au fost (și sunt) un izvor viu de inspirație pentru multele generații de artiști ce l-au urmat.