.

„România are una dintre cele mai dinamice piețe de telecomunicații, iar asta se vede inclusiv în creșterea veniturilor în acest sector. În 2017, veniturile totale au fost de 15,6 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 1,8% din PIB-ul României. Ca reglementator al acestui sector, aflat în continuă expansiune, suntem conștienți că trebuie să ne concentrăm mai mult ca oricând asupra misiunii noastre principale - aceea ca românii să aibă acces la cele mai noi și fiabile tehnologii și servicii, la cel mai bun preț”, precizează Sorin Grindeanu (foto), președintele ANCOM.
 
Venituri din reţele şi servicii de comunicaţii electronice 
 
Conform datelor raportate de furnizorii de pe piaţa comunicaţiilor electronice din România, veniturile totale obţinute din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice au însumat 15,6 miliarde lei în anul 2017, în creştere cu 6% faţă de anul 2016. Exprimate în euro, veniturile totale au fost de aproximativ 3,4 miliarde euro, având o creştere anuală de 4%.
În funcție de veniturile obţinute în 2017, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 27%, principalul competitor 25%, următorul competitor 21%, ceilalți furnizori însumând 27%.  
 
Ponderea în PIB a veniturilor din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice
 
Sectorul telecom continuă să dețină o contribuție importantă în PIB-ul României în 2017, acesta reprezentând aproximativ 1,8%.
 
Raportul de date statistice 
 
Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru anul 2017 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligația de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 și este disponibil aici.