.

Reprezentanți ai celor peste 320.000 de jurnaliști afiliați ai Federației Europene a Jurnaliștilor participă, în perioada 18-19 mai 2017, la Adunarea Generală a organizației europene de media, ce va avea loc, pentru prima dată, în România, la București. "Anul acesta, Ziua Mondială a Presei precede un eveniment extrem de important pentru mass-media românească: organizarea, pentru prima dată în România, a celei mai importante reuniuni a jurnaliștilor europeni. La propunerea membrului afiliat din România, FAIR-MediaSind, Comitetul Executiv al Federației Europene a Jurnaliștilor — EFJ, a decis să organizeze la București, în perioada 18-19 mai 2017, Adunarea Generală a organizației europene de media", se menționează într-un comunicat al MediaSind, citat de Agerpres.
 
Tema întâlnirii este una de mare actualitate: Jurnaliști sub presiune și, pe această idee, delegații vor dezbate, căutând soluții la principalele probleme cu care se confruntă breasla jurnaliștilor, cum ar fi presiunile politice, editoriale, independența instituțiilor publice de presă, libertatea de exprimare, digital news etc.
 
Partener media al evenimentului este Agenția Națională de Presă Agerpres.
 
 
Prin intermediul comunicatului, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind transmite, totodată, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei "sincere felicitări tuturor jurnaliștilor care-și slujesc cu onestitate profesia, urmărind informarea corectă a cetățenilor și cultivarea adevăratelor valori ale societății noastre".
 
"Este un bun prilej pentru organizația noastră de a ne exprima prețuirea față de acei colegi care, în ciuda unor presiuni politice sau economice, dictate de cele mai multe ori de interese patronale, luptă, acționând în limitele deontologiei profesionale, pentru aflarea adevărului", se menționează în comunicat.
 
Ziua mondială a libertății presei, care se celebrează în fiecare an în data de 3 mai, a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinței Generale a UNESCO în 1991. ONU a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului: ''Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat''.